HomePsychologieHouding: Het effect op psychologie en gezondheid

Houding: Het effect op psychologie en gezondheid

Houding is een term die verwijst naar de manier waarop u staat of zit. Houding kan worden beïnvloed door veel verschillende factoren, zoals uw omgeving, beroep en zelfs angst. Houding is niet alleen belangrijk voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. In dit blogartikel bespreken we hoe de lichaamshouding onze stemming beïnvloedt en waarom het zo belangrijk is om een goede lichaamshouding te hebben om zowel ons fysieke als mentale welzijn te verbeteren!

Hoe houding onze stemmingen beïnvloedt

Lichaamshouding is een manier waarop ons lichaam communiceert met anderen en met onszelf. Houding kan gevoelens van vertrouwen, geluk, verdriet of stress overbrengen, afhankelijk van hoe je jezelf houdt wanneer je met andere mensen communiceert. Daarom is het belangrijk om een goede lichaamshouding te hebben om een beeld van zelfvertrouwen en een positieve houding uit te stralen!

Een slechte houding wordt als slecht beschouwd wanneer je onderuitgezakt zit of je spieren en gewrichten spant. Een slechte houding kan lichamelijke problemen veroorzaken, zoals rugpijn, chronische pijn in nek en schouders, spierkrampen/spanningshoofdpijn, vermoeidheid en zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziekten! Een houding die ervoor zorgt dat stress in het lichaam wordt vastgehouden, kan ook cortisol produceren, het hormoon dat stress veroorzaakt. Houding kan zelfs op den duur angst en depressie veroorzaken!

Een goede houding wordt als goed beschouwd als je rechtop zit of staat met je schouders naar achteren, nek en hoofd hoog gehouden en een ontspannen gezicht. Een goede houding helpt onze interne organen goed te functioneren omdat ze beter worden ondersteund door het skelet, waardoor ze minder snel slijten. Een goede houding kan ook stress verminderen, je energieniveau verhogen en je zelfverzekerder laten voelen!

Hoe de houding te verbeteren

Houdingsspieren zijn net als alle andere spieren in het lichaam. Ze hebben oefening nodig, anders worden ze na verloop van tijd zwak. Een goede houding begint met je hoofd, dus houd je hoofd hoog maar ontspannen als je achter je computer werkt. Als je een kantoorbaan hebt, zorg dan voor pauzes waarin je kunt opstaan en strekken of maak een korte wandeling door het kantoor als dat nodig is! Houding wordt ook beïnvloed door hoe we slapen, dus houd er rekening mee dat slapen op je buik na verloop van tijd rugpijn veroorzaakt, wat resulteert in een slechte houding, terwijl slapen op je rug leidt tot nekpijn en stijfheid. Houding verandert ook met de leeftijd, dus pas je houding aan als je ouder wordt om blessures te voorkomen!

Hoe uw lichaamshouding communiceert met anderen

Of je het nu beseft of niet, je lichaamshouding is een vorm van non-verbale communicatie die we gebruiken om met anderen te communiceren. Houdingen die gevoelens overbrengen, zoals zelfverzekerd, verdrietig en ontspannen, kunnen allemaal worden gecommuniceerd via onze lichaamshouding. Als je je bijvoorbeeld zelfverzekerd voelt, houd je je schouders naar achteren en naar beneden, terwijl je je hoofd omhoog houdt, wat een beeld van zelfvertrouwen en een positieve houding oproept. Een houding die gevoelens van verdriet of stress overbrengt is een houding waarbij je voorover zakt met een gespannen gezicht en schouders, wat anderen laat zien dat er iets mis is. De manier waarop we ons houden, geeft dus aan andere mensen door hoe we ons voelen!

Dus nu je weet hoe je lichaamshouding onze stemming beïnvloedt en wat een goede & slechte lichaamshouding naar anderen communiceert, zorg er dan voor dat je je lichaamshouding in gedachten houdt als je met anderen omgaat! Dit zal je niet alleen helpen om er goed uit te zien en je goed te voelen, maar het zal ook een positieve boodschap overbrengen over hoe je je voelt en je gevoel van eigenwaarde vergroten.

Conclusie

Lichaamshouding is een manier waarop ons lichaam communiceert met anderen en met onszelf. Lichaamshouding kan gevoelens overbrengen zoals zelfverzekerd, verdrietig of stress, afhankelijk van hoe je jezelf houdt wanneer je met andere mensen omgaat, terwijl je een beeld van zelfvertrouwen en een positieve houding uitstraalt! Houdingen die fysieke problemen veroorzaken zoals rugpijn, chronische schouder- en nekpijn, spierkrampen/spanningshoofdpijn, vermoeidheid en hartaandoeningen kunnen ook cortisol produceren, het hormoon dat gerelateerd is aan stress. Houdingen veroorzaken op den duur zelfs angst en depressie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Related